Mumsig jordgubbstårta

2012-07-14 12:52:00 Bak och Mat
» Kommentarer(0) «


Ingredienser

  110 g smör

       2 1/3 dl socker

      1 msk sirap

       2 ägg

   1 1/2 dl vetemjöl

    1/2 tsk salt

       1 1/2 tsk vaniljsocker

  1 dl kakao

       2   dubbeldaim (à 56 g)

      smör + ströbröd till formen

 

Fyllning

  5 gelatinblad

     1/2 l jordgubbar

    3 äggulor

  2 dl florsocker

     6 dl vispgrädde

 

Garnering

  1 l jordgubbar

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.

Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.

Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

Fyllning: Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.

Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.

Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.

Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.

Toppa tårtan med rensade jordgubbar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback