Vecka 33

2011-05-14 08:32:57 Graviditet - Elliot
» Kommentarer(0) «


Nu har ännu en vecka passerat och jag befinner mig i vecka 33. Under veckan har jag haft problem med att jag svulnnar upp såfort det blir lite varmt så att bära mina fina ringar är ett minne blott....eller rättare sagt försöker jag att ha dem och står varje kväll med diskmedelsflaskan för att få av dem under stora problem. Så nu får det nog vara stopp. Tänk så går det inte en dag....usch! 

Igår hade vi  en tid hos barnmorskan vilket gick bra som vanligt. Magen hade växt (fast inte lika mycket som vanligt. Tidigare har magen följt veckan men igår var den en cm mindre vilket barnmorskan förklarade med att magen sjunkit lite) och hjärtljuden var bra!! Alltid skönt att höra! Utöver det fick vi en lapp om att välja BVC och vi satsar nog på ett i närheten av stugan då det är där vi kommer att bo i början!

Efter barmorskebesöket var det dags för ännu en familjeutbildning. Förra gången var det tyst som i graven runt bordet och det var inte mycket bättre denna gången. Kanske är vi helt enkelt för många?! Sen är kanske inte barnmorskan som leder det helt van vid situationen och har svårt att leda oss i diskussioner. Hade varit bättre att prata om de sakerna vi ska göra i mindre grupper. Att man får diskussionsfrågor alltså. Men men man blir väl lite skadad av att vara lärare ;) Det man får reda på är intressant men det mesta visste man sedan innan. Men repetition är alltid bra!!!

Igår pratade vi om smärtlindring och jag har ju lite problem med sjukhus och blod och sådant så när vi kom in på epiduralen så blev jag lite lätt svimfärdig. Tack och lov svimmade jag inte men mådde ganska trist ett tag! Så det påverkade nog hela dagen för sedan fick jag sammandragningar hela tiden! Var en runda på Väla och fick gå några meter och sedan stanna. Dessutom gjorde det lite ont också! Jaja får hoppas att det inte ska vara så fram till förlossningen!

Såhär står det hos Familjeliv om vecka 33:

Kroppen
Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet
Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.


Mattips!
Lika viktigt som annars är det att äta en varierad kost. På så sätt är det lättare att du får i dig det du behöver i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.

Ät gärna:
500 g frukt och grönt varje dag
Fisk 2–3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga nu när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller också omega 3-fett.
Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag.
Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag.
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ.
Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.
Källa: Livsmedelsverket   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback