Mumsig jordgubbstårta
» Kommentarer(0) «
Ingredienser
110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen
Fyllning
5 gelatinblad
1/2 l jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Garnering
1 l jordgubbar
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
Toppa tårtan med rensade jordgubbar.