Julstök

2012-11-22 19:44:00 Bak och Mat
» Kommentarer(0) «


Snart är det ds att på allvar börja med julens godsaker....förra året hann jag med mycket när Elliot vilade men i år får jag kanske begränsa mig något?!
 
Det blir helt klart ischoklad, knäck, rocky road...
 
men är sugen på att även göra några "nya" saker såsom:
 
Glöggtryffel
 
ca 20 st
 
¾ dl vispgrädde
½ dl glögg
2 msk muscovadosocker
175 g mörk choklad, ca 70% kakaohalt
25 g smör
 
Koka upp grädde och glögg i en kastrull. Tillsätt sockret lite i taget. Koka upp igen. Hacka chokladen. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen. Tillsätt smöret och mixa till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse spritsa ut i formar.

 

Daimtryffel

40 bitar

 

1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl kesella
2 msk konjak eller likör
ca 100 g dajm
kakao 

 

Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta. Rör i kvarg och konjak. Låt smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Hacka dajm och rör ner. Häll smeten i en form, 10 x 15 cm och låt stelna i kylen ca 1 tim. Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.

 

Mums!! 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback